Ofiste Sağlıklı Beslenme İpuçları

12 Nisan 2015



Simit ya da poğaçadan ibaret sabah kahvaltıları, yağsız salata tüketilen öğle yemekleri, atıştırmalarla geçiştirilen akşam öğünleri, hareketsiz ve stresli bir yaşam… Siz de pek çok çalışan gibi bu yaşam tarzını benimsemiş olabilir; iş koşullarının sizi ister istemez bu noktaya getirdiğini düşünebilirsiniz. Şartlar ne olursa olsun, bütün sınırlamalardan kurtulmak ve iş yaşamında da sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek gerekiyor.

Uyandıktan Sonra Bir Saat İçinde Kahvaltı
Çalışanlar için kahvaltı öğünü genellikle sorun oluşturur. Evde kahvaltı yapmak zor geldiği için genellikle işyerlerinde kahvaltı yapmak tercih edilir. Böylece simit ve poğaça hafta içi kahvaltılarının vazgeçilmezleri haline gelir. Oysa kahvaltı, geçiştirilemeyecek kadar önemli bir öğün. Sabah uyandıktan sonra bir saat içinde kahvaltı yaparak enerji almak gerekiyor. Bu bir saatin aşılması durumunda metabolizma yavaşlıyor ve kilo almak kolaylaşıyor. Sabah hiçbir şey yeme şansınız yoksa, evinizden bir bardak süt içip çıkın. İşyerine gittiğinizde de sürekli poğaça ve simit yemek yerine, akşam ya da sabah hazırlayacağınız buğday ekmeğiyle yapılmış sandviç, tam tahıllı gevrek gibi karbonhidrat, yağ ve protein dengesine sahip sağlıklı seçenekleri tercih edin.

Ofiste Sağlıklı Alışkanlıklar
Ofis çalışanlarında en sık görülen sorunlardan biri hızlı kilo alımı. Kapalı ortamda çalışmak, yetersiz oksijen almak ve yeteri kadar hareket etmemek kilo alımını kolaylaştırıyor. Vücuttaki kaslar zaman içinde azalıyor ve yağ dokuları artıyor. Hareketsizlik yüzünden iyi huylu kolesterol (HDL) olarak adlandırılan, kalbi rahatlatan, kan kolesterolünü düşüren ve damar tıkanıklığını azaltan kolesterolün vücuttaki oranı düşüyor. Fiziksel aktivite iyi huylu kolesterol seviyesinin artırılmasına yardımcı oluyor. hareketsiz kalmaktan kaynaklanan sorunların yaşanmaması yada azaltılması için bazı alışkanlıkların edinilmesi gerekiyor. Sık su içme alışkanlığının kazanılması açısından masalarda her zaman su şişesi bulundurulmalı ve gün boyunca bir buçuk, iki litre su içilmeli. Sabahları işyerine gelirken ve iş çıkışı 15 dakika yürümek çok faydalı. Ara öğünlerde abur cubur yemektense kuru incir, kuru kayısı, bir avuç fındık, diyet bisküvi gibi uzun süre tok tutan ve performansını olumsuz etkilemeyen besinler tercih edilmeli.

Lifli Gıdalar Tüketilmeli
Sağlıksız beslenme ve hareketsizlik sindirim ve boşaltım sisteminde sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle sindirimi kolay olan ve lif içeren gıdalar tüketilmeli. Sebze, meyve ve kuru baklagiller lif açısından zengin besinler grubuna giriyor. Her öğün yemeğin yanında, özellikle zeytinyağlı salata tüketilmeli. Öğle yemeklerinde yalnızca salata yeniyorsa, salatanın içeriği çok önemli. Ton balığı, tavuk ya da peynir gibi protein unsurlarını içeren malzemelerin bulunduğu salatalar tercih edilmeli. Meyve suyu içmek yerine meyve yenilmeli, özellikle kabuklu meyveler kabuklarıyla birlikte tüketilmeli. Yoğun miktarlarda diyet ürünleri yemek de sindirim sistemi sorunlarına yol açabiliyor. Sabahları içilen bir bardak ılık su bağırsakların çalışmasını hızlandırıyor.

Strese Çikolata, Kivi ve Kuruyemiş
Besinlerle, stresin olumsuz etkilerini azaltmak ve stresle baş etmek mümkün. Çikolata, vücuttaki serotonin miktarını artırarak stresi azaltıyor. Küçük miktarlarda çikolata yemek bu açıdan önemli. Antioksidan maddesi de strese dayanıklılığı artırıyor. Çalışanlar çiğ sebze ve meyve ağırlıklı beslendiklerinde vücutlarındaki antioksidanı artırmış olurlar. C vitamini içeren kivinin yanı sıra badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişler de stresi azaltıcı etkiye sahip. Balıkta bulunan omega 3 yağ asidi, vücudun dengeli olmasını ve stresten sarsılan metabolizmanın iyileşmesini sağlıyor. Bu nedenle haftada iki kez balık yemeye özen göstermeli.

  • PAYLAŞ

Etiketler