Diyetisyen Beyza Kuşçu Röportajı

30 Kasım 2015

Fittness City olarak, toplumda beslenme bilinci, kaliteli yaşam farkındalığı yaratarak insanlar üzerinde kalıcı değişimler ve etkiler oluşturan Formeo’nun kapısını çaldık. Diyetisyen Beyza Kuşçu ile diyete dair pek çok konuyu ele aldık. 

Sizce diyette yapılan yanlışlar nelerdir?
Kişilerin etraftan duyduğu kulaktan dolma bilgileri veya duyduğu diyetleri kendilerine uygulamaya başlamaları bana kalırsa yapılan ilk hatalardan birisi. Unutulmaması gereken ilk şey "Diyet kişiye özeldir". Herkesin metabolizması farklı çalışır ve bu kilo problemini başkalarının diyetlerini uygulayarak çözemezsiniz.

Fitness City - Beyza KuşçuKişinin ihtiyacından çok, düşük diyetleri uygulaması yapılan diğer hatalardan. Çok düşük kalorili beslenerek sağlıklı kilo vermek mümkün değil. Siz ne kadar çok düşük kalorili beslenirseniz metabolizmanız o kadar yavaşlar ve aldıklarınızı harcamak yerine depolamaya başlar. Verilen düşük kaloriyle aslında beyne şöyle bir mesaj gönderiyorsunuz "Acil Açlık Durumu!" ve beyin de acil B planını devreye sokuyor "Ne varsa depola ileride lazım olacak."

Bunlar dışında belirli bir düzen oturtmadan öğün atlamalı beslenme, içerikten çok total kaloriye göre yapılan diyetler, tek tip beslenme-yüksek protein, yüksek karbonhidrat gibi yapılan diğer diyet hataları arasındadır.

Kişi sağlıklı şartlarda haftada kaç kilo verebilir?
Haftada kendi ağırlığının %1-%2’si kadar kilo kaybı sağlıklı sınırlar içerisine girmektedir.

Duyduğumuza göre özel olarak çocuk tabaklarıyla uğraşıyorsunuz. Bu alana yönelmek aklınıza nereden geldi, bu alandaki amacınız nedir?
Aslında bu projeye üniversite dönemimde başladım. Mesleğimiz gereği sağlıklı tabaklar, tarifler üretmek danışanlarımıza hem yol göstermemizi hem de motive etmemizi sağlıyor. Fakat unutulan bir noktayı fark etmeye başlamıştım, o da çocuk tabakları. Aslında temele inildiğinde çoğu obezite problemi erken yaşlarda gelişmeye başlıyor. Bunun tam tersi de geçerli, yemeyen çocuk problemi.

Günümüzde bu noktalara gereken önemin verilmemesi kaynaklı çocuklarda beslenme sorunları artmaya başladı. Özellikle ilgilendiğim yaş grubu olan 3-5 yaş oyun çağı çocuğu diye bahsettiğimiz grup. Bu dönem aslında onların hayal gücünün en fazla olduğu, renkli eğlenceli şekilli şeylere, çizgi kahramanlara yönelmeye başladığı dönem. İşte bu noktada devreye eğlenceli çocuk tabakları girmeye başladı. Bu tabakları özel kılan, şekilleri yanında daha çok sağlıklı tabaklar olması. Çocukların büyüme ve gelişmesi için gerekli besinleri şekillerle, karakterlerle buluşturup akıllı tabaklar oluşturuyorum. Böyle olunca tabi yenilmeyen bir besin çocuğun ilgisini çeken bir yiyecek haline geliyor. Böylece hem keyifli hem de sağlıklı öğünler tüketmiş oluyoruz.

Sizce çocuklara bu konuda yaklaşım nasıl olmalıdır?
Çocuklar çok özel varlıklardır. Bizlerden daha farklı bakış açıları, hayal dünyaları vardır. Bu süreçte bazen yetişkin profilinden çıkıp onlarla çocuklaşabilmek, onları anlamaya çalışmak çok önemlidir. Her ne kadar küçük görülseler de etraflarındaki her şeyi fark ettiklerini, anladıklarını ve beyinlerine işlediklerini unutmayın. Doğru beslenmeyi kazandırma sürecinde öncelikle sabırlı olunmalı. Bazı şeyleri öğretmek çok fazla zaman alabilir,fakat bu konuda öncelikle kendinizden emin olmanız ve bu kararlılığı çocuğunuza hissettirmeniz işleri biraz daha kolaylaştıracaktır. Çocuklar Pavlov’un köpekleri gibidir, eğer bir durumla bir davranış arasında bağ kurarsa o durumda her zaman aynı davranışı sergileyecektir. Yani eğer yemekleri ilk etrafa fırlatışına gülen bir anne baba gördüyse, onların tekrar gülmesi için aynı davranışı sergileyebilir.

Çocukların her daim video kaydında olduğunu unutmayın. Sevmediğiniz bir yemeğe karşı olumsuz bir yüz ifadenizi görüp kaydeden bir çocuğun aynı besine karşı ön yargı oluşturması çok da şaşırılacak bir olmasa gerek.

Çalıştığınız kurumun özellikleri, verdiği hizmetler nelerdir?
FORMEO, 2006 yılından beri kişilere hizmet veren bir kurumdur. Kurumumuz yönetici diyetisyenimiz Elvan Odabaşı Kanar ile beraber 5 diyetisyen barındırmaktadır. Departmanlarımız arasında; anne-çocuk departmanı, kilo yönetim departmanı, online departmanı bulunuyor. Bizim için özel bölümlerde alanında uzman kişileri barındırmak çok önemli, aslında bu yüzden departmanlaşıyoruz. Kurum olarak vizyonumuz, "doya doya zayıflamak". Bizler; tamamen kişiye özel, kişinin kendi yaşam tarzı ve istekleri doğrultusunda sağlıklı diyet programlıyoruz. Programımızda çok düşük kalorili diyetlerden tamamen uzak, kişinin ihtiyacı kadar kalori üzerinden gidiyoruz ve yazdığımız diyetlerle kişi gerçekten doya doya zayıflıyor.

Son olarak sizce sağlıklı ve başarılı bir diyet/diyet listesi nasıl olmalıdır?
Kesinlikle kişiye özel bir diyet olmalıdır. Karbonhidrat, protein ve yağ yüzdeleri hesaplanarak, minimum %40 karbonhidrat içeren çok düşük kalorili olmayan diyet listeleri oluşturulmalıdır. Unutulmamalı ki; 1200 kalori aşağısı diyetler başarısız diyetler olarak görülmekte, kısa zamanda düşük kalori ile verilen kilolar kısa zamanda fazlasıyla geri alınmaktadır.

Diyete başlamadan önce gerekli kan tahlilleri analiz edilip yorumlandıktan sonra eksik vitamin ve mineraller takviye edilerek programa başlanmalıdır. Benim görüşüm, diyette tamamen her şeyi kısıtlamaktansa uygun alternatifler veya miktarlar belirleyerek kişiye doya doya zayıflayacağı bir diyet listesi oluşturmak. Ne kadar çok kısıtlamaya giderseniz kişi o kadar çok diyete ön yargılı olacak, bu yüzden kilo verimi zorlaşacaktır.

Bu konuda diyet stresiyle kortizol seviyesinin de artışı kilo verimini zorlaştıran diğer faktörler arasına gireceğini unutmayın. Kişinin motivasyonu ne kadar yüksek ve rahatsa diyette o kadar iyi başarı elde edilir. Unutulmaması gereken son nokta, "Diyet" demek beslenme, yaşam tarzı demek. Diyeti bir süre yapıp sonrasında bırakıp eski hayatımıza dönmek değil,önemli olan o diyeti bir yaşam tarzımız olarak kabul edip uygulayabilmektir.Bunun için de sağlıklı, uygulanabilir, size özel bir diyet olması gerekir.

  • PAYLAŞ