İş Hayatında Stresi Önlemenin Yolu; Spor!

19 Mayıs 2015

İş hayatında yaşadığımız yoğunluk ve stresli süreç, hem ruhsal hem de fiziksel düzenimizi inanılmaz derecede etkiliyor. Çalıştığımız firmanın potansiyel durumundan tutun, hedefleri dahilinde süregelen her türlü etken bizim sırtımızda bir yük oluşturur nitelikte. Eee ortam rekabet ortamı olunca da stres kaçınılmaz bir son. Hal böyle olunca da gerginlik konusu günlük hayatımızda neredeyse rutin bir hal alıyor.

Merak etmeyin size stresi yok ediyoruz, stres artık bitti gibi vaatlerde bulunmayacağız. Ama az da olsa iş hayatınızın getirdiği olumsuzluklardan ve rutin gerginlik oluşturan stresli anlarınızdan uzaklaşmanızın püf noktalarını vereceğiz. Öncelikle kavramamız gereken bir gerçek var. İş yaşamamızın bizlerde oluşturduğu günlük gerginlikler ve stres gibi olguların rutin bir süreç olduğu. Bu sebeple öncelikle soğukkanlı olmanız stresle başa çıkabilmeniz adına birincil etken olacaktır. Oluşabilecek her türlü gerginliği ve problemi serin kanlılıkla aşabileceğinizi hatırlatın kendinize…


Düşünün, uzmanlar uyarıyor… Bazen belirli zamanlarda tek bir gün içerisinde yaşanan stres süreci, bir ayda yaşayabileceğinizin iki katına bile çıkabilir. Bu sebeple sakin olduğunuz anlarda gözlem gücünüzü kullanın ve sorgulamaktan çekinmeyin. Beni strese iten şey nedir? Ofis ortamım, karşı masada oturan arkadaşım, dekorasyonum hatta ve hatta masamın düzeni… Öncelikle iş ortamımızda yaşadığımız stresin adını koyabilmeliyiz. Bireysel, çevre faktörlü ya da ofis modundan kaynaklı bir gerilim mi önce bunu anlamlandırmalıyız. Eeee gerekli her türlü sınıflandırmayı, anlamlandırmayı yaptınız yine de dertlerinize, gerginliklerinize ve sıkıntılarınıza çare olamadınız mı? Biz tüm bunların yanına çok daha verim alabileceğiniz bir konu başlığı eklemek istiyoruz.

Egzersizin iş hayatına etkisi ne yöndedir?

Spor yapmak ve gün içerisinde belli zaman aralıklarında egzersiz yapmak vücudunuza zindelik katar. Bilindiği gibi düzenli egzersiz birçok hastalığı azaltır. (Kalp-damar, şeker, yüksek tansiyon, obezite, vs…) Zinde olan her bir birey, iş hayatı dahilinde yaşadığı birçok stresli yakınmaları gün geçtikçe aza indirgeyecektir. Hatta stresle çok daha kolay bir şekilde başa çıktığını anlayacaktır. Bedeni zindelikle dolu olan kişiler, sosyal süreçlerinde de mutluluğu yakalayacaklardır.

*Çalışanların sporla olan ilgisi…

Her bir ofisten aynı sesleri duyuyoruz. Oooh Mayıs ayını devirdik, Haziran da geldi. Forma girmek gerek, hareketlenmek gerek. Her sene yaz ayına girmeye az kala Türk insanın sporla bütünleşen sloganları hız kazansa da durum o kadar da mükemmel değil. Düzenli spor yapanların oranlarını kıyasladığımızda birçok ülkenin gerisinde kaldığımızın gerçeğini sizlerle paylaşabiliriz.

Masa başındakiler sizlere sesleniyoruuuuz... ;)

Gün içerisinde aktif bir şekilde çalışanlara oranla masa başında çalışan bireylerimizin spora daha fazla ihtiyaç duyduklarının altını çizmekteyiz. Stresli masa başı ortamlarından arınmanın tek yolu düzenli egzersizdir. Alışkanlığını edindiğiniz egzersiz ise sizin sağlığınız için doğru rehberdir. Unutmayın çalışırken yaşadığınız her türlü stresli süreçten spor aracılığıyla kurtulabilirsiniz. Spor ve düzenli egzersiz, size hem rutin yaşamınızdan hem de stresli durumlarınızdan arındırır.

*Çalışan bireylere spor önerileri…

Öncelikle hem keyif alabileceğiniz hem de aktif bir şekilde kolaylıkla yapabileceğiniz egzersizlerin sizleri spora her adımda bağımlı kılacağından emin olabilirsiniz. Sert ve zorlamalarla yapılan sporun sizlere yararı olmaz. Unutmayın amacımız vücudumuzda biriken kas ağrılarını zaten olabildiğince yok ederek stresten ve gerginlikten uzak durmak. Kalbi yormadan, dolaşımı en iyi yönde düzenleyebileceğiniz aktivitelere yönelerek rahat edebilirsiniz.


Spora teşvik önemli. Kendinizi spora teşvik edin! 

Evet arkadaşlar, finali böyle mükemmel bir sloganla yapıyoruz. Teşviğe önce kendinizden başlayın. Bu işi zorunlulukmuş gibi değil, gerçekten de hem ruhunuza hem de bedeninize iyi geleceği için tercih edin. Kendinize söyleyeceğeniz cümleler bu sebeple çok büyük hassasiyet taşır. Örneğin; ’Bugün çok yoruldum, spora gidecek halim yok’ yerine ’Hemen spora gidip bugün yaşadığım yorgunlukla başa çıkayım’ gibi cümleleri tercih edin. Acelecilik bünyeye zarardır arkadaşlar. Düzeninizin zamanla oturacağından ve alışkanlık kazanacağından emin olun. Spor size davet ediyor. Siz yeter ki isteyin. Fitnesscity, çalışanların yorgunluklarıyla başa çıkabilmeleri için mükemmel program alternatifleri sunuyor.

  • PAYLAŞ