Spor Yaparken Aşırı Terlemek Normal Midir?

07 Temmuz 2015

Spor salonlarında ve arkadaş ortamlarında hep aynı sohbetler… Birçok kişi, spor yaparken terleme miktarının ne derece olması gerektiği konusunda çeşitli şüpheler yaşıyor. Hatta çoğu kişi terlememekten bile yakınıyor. Peki ya normal olan hangisi? Aşırı terlemek mi, hiç terlememek mi? Çoğu kişiden işitmeniz olasıdır. "Hiç terlemedim, sanırım kalori de yakamadım.", "Spor yaparken terlemek ve kötü kokmak istemiyorum." gibi cümleler tanıdık geliyor değil mi?

Herhangi bir aktiviteyi gerçekleştiren ve spor yapan kişinin terlemesi elbette normaldir. Kişi, aşırı terliyorsa ya da hiç terlemiyorsa sorun var demektir. Böyle bir durumda önemsenmesi gereken pek çok ayrıntı vardır. Vücudun genel mekanizmasının çalışmasında sorun olabilir. Az çalışıyor ya da fazla çalışıyor olabilir. Ter döken bireylerin kilo verdiği kavramı bir gerçektir. Egzersiz yaparken vücut ısısı artar. Bu ise ile vücuttaki yağ, sıvı hale dönüşerek ter şeklinde vücuttan atılır. Fakat unutmamalısınız ki, aşırı ter sorunu herhangi bir hastalığın habercisi olabilir.

Spor yaparken giydiğiniz kıyafetleri kendinize rehber edinmelisiniz. Ter ölçümlemeniz konusunda size sinyaller verecektir. En çok hangi kısımlarınız terliyor? Yalnızca belli bir bölgede mi terleme var? gibi sorulara yönelebilirsiniz. Mevsimine göre spor kıyafetlerini tercih edin. Bırakın vücudunuz gerektiği ve istediği gibi ter döksün. Kontrolünüz dışında gelişen bir terleme varsa mutlaka bir doktora başvurun. Gerekli testler sonrasında varılacak tanıya göre spor ve aktivitenizi şekillendirebilirsiniz.

Spor yaparken daha da çok kalori yakmak ve terlemek adına kalın giysiler mi giymek gerekir? Elbette hayır. Fazla terlemek için kat kat giyinmeye gerek yoktur. Aşırı bir terleme ile vücut ısısının dengesini bozabilirsiniz. Terinizi yeteri kadar emebilen ve o anda kuru olmanızı sağlayan kıyafet seçeneklerini düşünmelisiniz. Unutmayın, aktivite esnasında dökülen ter ne derece olursa olsun, vücudu dengede tutmak önemlidir. Bu sebeple sıvı tüketimine önem vermelisiniz. Kötü kokudan rahatsız olan kişiler ise, mutlaka kendileri için doğal ve alkolsüz koltuk altı rolonlarını tercih edebilirler.

  • PAYLAŞ